Renginiai

Susitikimas su rajono vicemere

2014-12-04 įvyko Pabradės miesto bendruomenės „Domus“ susitikimas su Švenčionių rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina, kuri deleguota į Ministro pirmininko sudaromą darbo grupę socialiniams ir ekonominiams skirtumams regionuose, kuriuose kompaktiškai gyvena tautinių mažumų atstovai, mažinti.

Pagrindinė susitikimo tema – kokių pokyčių gali tikėtis pabradiškiai ir Švenčionių rajono gyventojai, darbo grupei atlikus jai priskiriamas funkcijas.
Vicemerė pristatė darbo grupės tikslus, apibūdino Švenčionių rajono situaciją, įvertino socialinius ir ekonominius skirtumus regione bei kalbėjo apie numatomus būdus tiems skirtumams mažinti. Diskutavome apie tai, kaip socialinė ir ekonominė atskirtis atsispindi mūsų kasdieniniame gyvenime.
Suformulavome šias spręstinas, atskirtį sąlygojančias problemas:
1. Bendruomenė „Domus“ savo veikla ženkliai prisideda prie tautinių mažumų socialinės atskirties mažinimo. Veikdama ne partiniu principu, bendruomenė vienija skirtingų politinių partijų atstovus, o svarbiausia – bendruomenės narių tautinė sudėtis puikiai atspindi miesto gyventojų tautinę sudėtį. Bendruomenė „Domus“ – tinkamas pavyzdys tautų santarvei ir bendrų tikslų siekimui. Problema – Pabradėje nėra Bendruomenės namų (Bendruomenės centro), kur galėtų įsikurti ir kitos visuomeninės organizacijos, fondai. Atkreipėme vicemerės dėmesį į keletą apleistų pastatų: pateikėme miesto „žaizda“ tapusio pastato nuotraukas, kitas nurodytas pastatas yra svarbus miesto istorijai, tačiau reikalauja didžiulių investicijų. Radus tinkamą sprendimą, laimėtų visa miesto bendruomenė, būtų gerinamas „apleisto miesto“ įvaizdis, kuris susidaro, matant šiuos sunykusius objektus.
2. Svarbiausia miesto problema, kuri savo laiku sąlygojo miestiečių nusiteikimą steigti Pabradės savivaldybę, yra „valdžios priartinimas prie žmogaus“. Kaip dirbančiajam, taip ir pensininkui sunku spręsti klausimus valstybinėse įstaigose, esančiose tik rajono centre. Vicemerės pasiūlyta alternatyva – dirbti su valstybinėmis institucijomis internetu – įtikino tik dalinai: labiausiai socialinę atskirtį patiriantys Pabradės apylinkių žmonės dažniausiai nesugeba naudotis šiuolaikinėmis komunikacijos priemonėmis. Manome esant būtina: stiprinti seniūnijos vaidmenį, išplečiant jos funkcijas, diegti „vieno langelio“ principą, tuo palengvinant socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms komunikavimą su valdžios institucijomis, pagreitinti numatomą policijos nuovados steigimą Pabradėje.
3. Reikalingos skubios investicijos į miesto infrastruktūrą: įsisenėjo vandentiekio problemos Švenčionių gatvėje ir gretimose gatvėse, Vilniaus gatvėje ir kitur; neįrengta lietaus nuotėkų kanalizacija nei dešiniajame, nei kairiajame Žeimenos upės (ichtiologinio draustinio) krante; būtinas pasenusių elektros stulpų centrinėje gatvėje (Vilniaus g.) keitimas ir požeminis elektros kabelio tiesimas. Neatlikus šių darbų, nėra galimybės tvarkyti apleistas miesto gatves, įrengti naują šaligatvių dangą.
4. Pabradės miestui reikalingas aplinkkelis, kuris galėtų sumažinti tranzitinio sunkiasvorio transporto ir karinės technikos srautą centrine miesto gatve.
5. Pabradėje menkai vystoma rekreacinė infrastruktūra, mažai investuojama į viešųjų erdvių tvarkymą. Būtina tvarkyti erdves prie Kultūros centro, miesto stadioną, parką dešiniajame Žeimenos krante žemiau tilto per Žeimeną, šaligatvius ir automobilių stovėjimo aikšteles Upės gatvėje prie gimnazijų ir poliklinikos, centrinės gatvės šaligatvius.
6. Pabradė turi gilias futbolo tradicijas. Būtina panaudoti šią aplinkybę, pritraukiant į šį sportą vaikus ir jaunimą „iš gatvės“. Tai puikus būdas mažinti ir tautinių mažumų vaikų socialinę atskirtį. Kolektyviniai sportiniai žaidimai ugdo vaikų gebėjimą bendrauti tarpusavyje. Atstovaudami varžybose gimtąjį miestą, vaikai tampa didesni savo miesto patriotais. Vilniaus miesto čempionate, prilygstančiame Respublikos IV futbolo lygą, sėkmingai žaidžia 2 Pabradės komandos: „SŽK Pabradė“ ir „Modulis“. Abi šios komandos tapo savo pogrupio prizininkais ir kovojo dėl patekimo į aukštesnę lygą. Be pagrindinių komandų yra didelis būrys pradedančiųjų futbolininkų. Turime gabių, atsidavusių savo darbui futbolo trenerių, kurie dažniausiai dirba be atlygio. Reikalinga finansinė Valstybės parama materialinei futbolo bazei Pabradėje stiprinti. Taip pat būtinas papildomų lėšų skyrimas futbolo trenerių darbo apmokėjimui.

Bendruomenės “Domus” informacija




Kitos naujienos


Šaškių turnyras Sužionyse

Moterų vokalinio ansamblio 40 - metis.

2014-11-30

Šaškių treniruote prieš varžybas su Sužionių komanda.