Renginiai

"Keliu vėliavą" Pabradėje - atkurtai Lietuvai 100!

Lietuvos valstybės atkūrimo šimto metų jubiliejus – didelė ir laukta šventė! Dvidešimt  politikų J. Basanavičiaus vadovaujami 1918 m. Vilniuje, Pilies gatvėje, tik širdies pašaukti, susirinko, kad pareikštų lietuvių tautos valią: Lietuva atstatanti nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę, su sostine Vilniuje. „Vasario 16-oji“ – diena, labai reikšminga kiekvienam lietuviui, žinančiam ir gerbiančiam savo šalies praeitį. Jei ne „Vasario 16-oji“, neaišku kokia kalba kalbėtume, kokias vertybes puoselėtume, kokia tauta vadintumėmės, kitaip tariant – tokios valstybės kaip Lietuva gal net nebūtų pasaulio žemėlapyje.

Nepriklausomos, modernios Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis iškilmingai švenčiamas visoje Lietuvoje. Ne išimtis - ir mūsų mažasis kosmopolitinis miestelis Pabradė. Pabradės bendruomenės „Domus“ iniciatyva buvo parengtas projektas „Dubingėlės“ skvere, sumontuoti 3 vėliavų stiebai ir suorganizuota pagrindinė Vasario 16-osios šventė, kurioje dalyvavo daug kviestinių svečių, Pabradės ir jos apylinkių gyventojų.

Renginys prasidėjo Pabradės „Ryto“ gimnazijoje, nuo kurios keturi kariai iškilmingai nešė Lietuvos valstybės vėliavą, o moksleiviai su miesto gyventojais  - 30 m. ilgio geltoną, žalią ir raudoną juostas, simboliškai sudarydamilaisvos Lietuvos simbolį - trispalvę. Pirmą kartą Pabradės „Dubingėlės“ skvere, skambant Tautiškai giesmei, Lietuvos vėliavąiškilmingai  iškėlė kapitonasPavelas Lukjanovas, kapitonas Darius Vižinis, štabo seržantė Marija Trofimova ir štabo seržantas Vitalijus Trofimovas. Operacinės aplinkos kuopos „Vanagas“kariai, tarnaujantys Pabradės Silvestro Žukausko poligone,iššovė tris pagarbos salves,skirtas „Lietuvos valstybei“, „Lietuvos laisvei ir nepriklausomybei“ ir „Pabradės krašto žmonėms“.Miesto vėliavą iškėlė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorius Andrius Šarėjusir Pabradės miesto seniūnas EdvardVoršinski, obendruomenės „Domus“ vėliavą iškėlė Pabradės miesto bendruomenės „Domus“ pirmininkė Jolita Rudinska ir Jonas Kavaliūnas,vienas „Domus“ senbuvių.Po vėliavų pakėlimo su istorine švente visus susirinkusius pasveikino Pabradės „Domus“ pirmininkė, Švenčionių raj., savivaldybės administracijos direktorius,miesto seniūnas, Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijų direktorės. Visi pabrėžė šios datos svarbą Lietuvos gyvenime, meilę savo valstybei ir mūsų miestui. Iškilmingą minėjimą baigė Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijų moksleivių meniniai pasirodymai.

Pabradę užtikrintai galime pavadinti unikaliu miestu, nes jame taikiai gyvena ir bendradarbiauja įvairių tautybių atstovai. O gausus, vos telpantis susirinkusių žmonių kiekis „Dubingėlės“ skvere parodė didelį mūsų miestelėnų sąmoningumą ir šio renginio svarbą kiekvienam,nepriklausomai nuo jų kilmės ar kalbos.

Nepriklausomybė nebuvo, nėra ir nebus tik savaime suprantama vertybė. Todėl mes privalome pažinti savo šalies istoriją, drąsiai iš jos mokytis, puoselėti  tautos didvyrių atminimą ir ginti Tėvynei brangias idėjas.

2018–aisiaismetais vasario 16 d. šventėme atkurtosios Lietuvos šimtmetį. Antrojo tokio gimtadienio daugelis iš mūsų greičiausiai nesulauks, todėl šią dieną šventėme taip, kad būtų ką papasakoti ateities kartai, anūkams, kurie didžiuotųsi savo protėviais, žiūrinčiais į juos jau tik iš nuotraukų.

Valstybinė ir miesto vėliavos neatsitiktinai iškeltos„Dubingėlės“ skvere. Bendruomenė „Domus“ parinko šią istorinę vietą, nesnuo XX amžiaus pradžiosčia šurmuliavo turgus, kuriame rinkosi miestelėnai, svečiai, įvairiausi pirkliai, vyko svarbūs miesto renginiai ir kitiįvykiai. Sovietmečiu turgus buvo perkeltas, o skvero vietoje įrengtas parkas, bet tai jau nebuvo miestelėnų traukos vieta,todėl ilgainiui jis liko apleistas ir atrodė niekam nereikalingas. 2014 m. oficialiai atidengdama „Dubingėlės“ skverą bendruomenė ne tik sutvarkė istorinę miesto aikštę, bet kartu ir atgaivino miestelėnų traukos vietą, kurioje nuolat verda gyvenimas. Visada džiugu ne tik sukviesti čia visus į miesto šventes, bet ir matyti skvere besiburiuojantį jaunimą, pavienes sėdinčias ant suoliukų poreles ar šiaip takeliais vaikščiojančius miesto gyventojus.

Pagal projekto reikalavimus iki 2019 m. bendruomenė „Domus“ yra atsakinga už skvero priežiūrą, todėl „Vasario 16 – osios“ renginio metu iškėlė ir savo vėliavą. Nuo 2019 m. sausio 1 d., minint Lietuvos vėliavos dieną,metus kabančios vėliavos bus pakeistos ir iškilmingai perduotos saugojimui nusipelniusiems miesto gyventojams.

Pabradės bendruomenė „Domus“ dėkoja pagrindiniam šventės rėmėjui Anatolijui Andrejevui, rėmėjams UAB ‘‘Intersurgical‘‘, Romui Keruliui, UAB ‘‘Statybos projektai‘‘, UAB ‘‘Geopraktika‘‘, partneriui Pabradės „Ryto“ gimnazijai.

Dėkojame renginio draugams: Pabradės ‘‘Žeimenos‘‘ gimnazijai, Lietuvos kariuomenei, UAB ‘‘GOTAS‘‘, UAB ‘‘SRS Servisas‘‘, Švenčionių rajono merui ir Švenčionių rajono administracijai, Švenčionių rajono PK, Pabradės KC, Pabradės seniūnijai.

Dėkojame Pabradės seniūnijai už padovanotą valstybinę vėliavą.

Projektą parengė ir įgyvendino Pabradės ‘‘Domus‘‘ bendruomenės nariai: Pavelas Lukjanovas, Marija Trofimova, Romas Kerulis, Jolita Rudinska, Roma Savickij, Jonas Kavaliūnas, Olga Lukjanova, Gintaras Naujokaitis, Gintaras Aksenavičius,Irena ir EduardTašlinskiai, Taisija Matiusivičienė, Erika Oleiničak, Jelena Grigienė, Edgaras Turica, Feliksas ir Irena Pukėnai ir kt.

Už nuotraukas ir vaizdo medžiagą dėkojame: Pabradės ‘‘Ryto‘‘ gimnazijai, Vladui Šarėjui, Jonui Vainauskui, Dominikui Undraičiui, Patricijai Naujokaitytei.

   




Kitos naujienos


Kalėdinis renginys vaikams 2017-12-27
Svajonės pildosi...
Šaškių turnyras DOMUS taurei laimėti 2017